miercuri, 7 mai 2014

Dosarul “Corupție la Moldova”:

Dosarul “Corupție la  Moldova”:         primarul din Sascut și  directori de la E.ON                      Moldova, arestați preventiv
      Patru inculpați, cercetați în Dosarul “Corupție la E.ON Moldova”, printre care și primarul din Sascut, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Doar omul de afaceri Ștefan Corneliu A. a scăpat de arest. Toți cei patru arestați au făcut contestație, care se va judeca la Tribunalul Bacău, la sfârșitul săptămânii.Parchetul Judecătoriei Bacău a trimis, luni seară, propunere de arestare preventivă pentru cinci persoane, acuzate că ar fi implicate în dosarul de corupție și furt de energie electrică – trei persoane cu funcții de conducere în cadrul E.ON Moldova (Bogdan Marius Chițescu, Ciprian Constantin Anisei și Claudiu Popovici), primarul din Sascut, Cristian Bostan, și omul de afaceri, Ștefan Corneliu A. Anchetatorii susțin că angajați și directori de la E.ON Moldova, din Bacău și Iași, au pus pe picioare o afacere profitabilă prin care mai mulți administratori de firme au fost ajutați să plătească un consum mai mic la curent, prin montarea unor contoare măsluite.

În dosar se vorbește de trei paliere pe care acționau, separat sau împreună, angajați și directori de la E.ON. Cu cel mai mare profit ar fi fost palierul în care erau implicați oameni de afaceri. În această categorie ar intra și primarul din Sascut, Cristian Bostan, acuzat că ar fi intervenit, printr-un intermediar (omul de afaceri Ștefan A.), pe lângă Bogdan Marius Chițescu, șeful Departamentului Investigații al E.ON Moldova, pentru “rezolvarea” unei contestații făcută de firma pe care o controlează, Dragoliv din Sascut. La un control făcut de angajați E.ON, s-ar fi descoperit că Dragoliv are contorul electric măsluit și că în realitate consumul de energie electrică ar fi trebuit să fie mult mai mare. Primarul Bostan a susținut în fața echipelor de control că nu știa că sunt nereguli la contor, spațiul în care funcționează societatea fiind închiriat. A făcut contestație împotriva debitului impus de E.ON, iar procurorii susțin că primarul a vrut să se asigure că va fi admisă contestația, intervenind, prin omul de afaceri Ștefan A., pe lângă o persoană cu funcție în cadrul E.ON Moldova – Bogdan Marius Chițescu.


Cristian Cojocaru, avocatul lui Chițescu, reclamă că acuzațiile procurorilor nu sunt susținute de probe, ci doar de interpretări și speculații. “La dosar sunt doar convorbiri telefonice interpretate, pasaje scoase din context, care nu creionează în niciun fel existența unei infracțiuni – spune avocatul Cojocaru. Nici în acest moment procurorul nu e ferm convins că este un abuz în serviciu, ci vorbește de o suspiciune. Vorbim de infracțiunea de acceptare a unei promisiuni indirecte care nu s-a concretizat! Așa ceva eu nu am mai auzit și nu am găsit această infracțiune în Codul penal. Pe românește, e trasă de păr. Chițescu este acuzat că ar fi acceptat promisiunea indirectă a lui Bostan pentru rezolvarea contestației. Or, într-o convorbire telefonică, Chițescu chiar spune că nu vrea să-l ajute. Dar pentru că s-a admis contestația, s-a interpretat că Bostan a fost ajutat. Însă contestația a fost admisă de Comisia de reexaminare, din care nu face parte Chițescu.”
Bogdan Tănase, avocatul primarului Cristian Bostan, nu a dorit să dea declarații.
         Ajutați și apoi șantajați de angajați ai E.ON Moldova
Pe un alt palier lucrau angajații din cadrul E.ON Moldova care mergeau în control la consumatori. Aceștia, în schimbul unor sume de bani, fie nu întocmeau proces verbal cu neregulile găsite la contoare, și astfel consumatorii scăpau de amenzi, fie le propuneau oamenilor un târg avantajos pentru ambele părți: tot contra unei sume de bani, angajații E.ON se ofereau să le monteze consumatorilor contoare măsluite care indicau un consum de energie mult sub cel real.
Pe al treilea palier ar fi salariați ai E.ON Moldova care cereau bani de la consumatori pentru urgentarea procedurilor de rebranșare. (Cătălina CHIFU)
        Ce riscă primarul Bostan
Situația nu este deloc ușoară pentru primarul de Sascut, mai ales că acesta are o condamnare cu suspendare de doi ani, și cinci ani perioadă de probațiune. “Dacă în urma recursului se menține arestul, din acel moment se poate declanșa procedura de suspendare – a declarat prefectul Dorian Pocovnicu. După ce există și o condamnare, se va declanșa procedura încetării mandatului”.
Cu alte cuvinte, pe perioada arestului și până la judecarea cauzei, Cristinel Bostan va fi suspendat din funcție, iar dacă instanța îl va găsi vinovat atunci își va pierde mandatul de primar. În plus, în baza legii, pedepsele lui se vor cumula. 
                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu